5 tips tegen zenuwen bij presenteren

tips tegen zenuwen bij presenteren

5 tips tegen zenuwen bij presenteren

Presenteren is één van de meest beangstigende dingen die er zijn, en heel wat mensen kunnen dan ook moeilijk omgaan met de stress die ermee gepaard gaat. In veel gevallen zijn de zenuwen bij het presenteren terecht – aangezien prestatiedrang natuurlijk iets subjectief is, en iedereen voelt het anders aan – maar dat wil niet zeggen dat er geen manieren zijn om die stress een beetje te onderdrukken.

De 5 beste tips tegen zenuwen als je moet presenteren

Je kent het waarschijnlijk wel (vooral als je vaak lezingen geeft, of misschien herinner je je zelf een soortgelijke situatie van toen je vroeger nog op school zat en iets voor de klas moest voorlezen): je wil net beginnen met je voordracht tot je merkt dat je eigenlijk te veel stress hebt om er iets van te maken. Wat doe je in zo’n situatie?

1. Neem je tijd

Neem op voorhand de tijd om je te ontspannen, bijvoorbeeld door naar muziek te luisteren of een wandeling te maken. Ook meditatie is een goede manier om tot rust te komen! Zorg ervoor dat je altijd diep ademhaalt. Dat maakt je niet enkel rustiger, het warmt ook de stem en het lichaam op als je bijvoorbeeld een lezing moet geven.

2. Accepteer de spanning

Spanning zal altijd een rol spelen bij prestatie, maar dat zorgt er ergens ook voor dat je op scherp staat en dus eigenlijk beter kunt presteren!

3. Doelgericht denken

Je gedachten zijn bij het verminderen van zenuwen van uiterst groot belang. Negatieve self-talk is uit den boze, omdat je jezelf dan alleen maar zenuwachtiger maakt! Probeer dus steeds opnieuw positieve zinnen te herhalen, zoals “Ik heb het onder controle”.

4. Maak het leuk!

Besef dat presenteren bij bijvoorbeeld een voordracht leuk kan zijn, als je het maar zo bekijkt. Daarbij gaat het meestal om erg geïnteresseerde en aardige mensen die je in geen geval willen neerhalen of demotiveren.

Reserveer nu

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.