Vergaderen op anderhalve meter afstand

vergaderen

Digitaal vergaderen

Tijdens de corona crisis zijn veel bedrijven gesloten geweest, waardoor vergaderen onmogelijk was. Ook op anderhalve meter afstand. Of toch niet? Tijdens de lockdown hebben veel bedrijven en teams digitaal vergaderd. Maar kon het echt in levende lijve gebeuren? Scholen geven nu weer les op deze manier, dus waarom niet? Maar hoe zorgen zij dat dat werkt? En is het in deze tijd nog relevant? Dat zal hieronder verder beschreven worden.

Wat scholen nu doen

Basisscholen en middelbare scholen hebben de laatste tijd weer les kunnen geven op anderhalve meter afstand. Dit konden zij doen door bepaalde studenten in het klaslokaal toe te laten. Het andere gedeelte van de klassen kreeg nog steeds online les. De week daarop werd dit omgewisseld. Zo zaten de studenten die eerst thuis zaten weer in de klas. En diegenen in de klas zaten nu achter een laptop of tablet. Mbo’s, universiteiten en hogescholen overwegen om dit na de zomer te gaan doen. Het kan ook een optie zijn voor de vergaderingen van bedrijven, maar werkt het ook echt?

Dus was het mogelijk?

Voor kleinere vergaderteams zou het mogelijk kunnen zijn om op anderhalve meter afstand een vergadering bij te wonen. Maar dan zijn er nog mensen die niet bij de vergadering kunnen zijn. Of zij moeten deze online bijwonen. Toch kunt u van achter uw computerscherm niet zo goed bijblijven als in het echt. Beeldschermen kunnen vastlopen, geluid kan ineens wegvallen, en het kan zelfs slecht voor uw eigen concentratie zijn. En anderen kunnen u ook niet helpen uw hoofd erbij te houden wanneer dit nodig zou zijn. U wordt namelijk niet meteen opgemerkt vanaf achter uw beeldschem. Kortom, een vergadering op afstand was mogelijk geweest, maar niet erg praktisch.

Nu we weer in het echt mogen vergaderen

Maar goed, het concept van vergaderen op anderhalve meter afstand is voor de meeste bedrijven gelukkig verleden tijd. Hopelijk. Men weet natuurlijk niet of er nog een tweede uitbraak komt. Laat staan of de oude maatregelen weer opnieuw doorgevoerd zouden worden. Wij hopen in elk geval van niet. Wij vinden dat een vergadering veel effectiever verloopt wanneer dit gewoon in het echt gebeurt. Een Powerpoint presentatie via de beamer laten zien is bijvoorbeeld veel makkelijker dan op Zoom overschakelen naar schermweergaves. Wanneer u dit met Microsoft Teams zou vergelijken is het nog gemakkelijker! Al die technische mankementen kan men inderdaad goed gek van worden. Daarom is het ook goed dat een vergadering nu weer buitenshuis plaats kan vinden.

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.